horizontal_rule

Ophangen of neerzetten

Jouw foto moet uiteraard een mooie plek krijgen in je huis of kantoor. Je kunt karton en dibond op verschillende manieren bevestigen. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

Karton

Karton is een erg stevig materiaal, wat je kunt plakken, ophangen of neerzetten. Het materiaal is vrij dik (zo'n 1,5cm) waardoor het niet in een lijst of bijvoorbeeld posterlatten past. Maar inlijsten hoeft ook helemaal niet, want het karton heeft van zichzelf al een geweldige uitstraling!

Plakken

Bij afdrukken op karton zit standaard al een bevestigingsmethode meegeleverd. Op de achterzijde zitten twee plakstrips waarmee je je karton op de wand kunt vastplakken. Dit werkt snel en eenvoudig, echter moet je wel goed opletten waar je je karton op vastplakt. Niet alle muren kunnen even goed tegen lijm.

Ook hechten niet alle muren even goed. Voor de beste hechting gebruik je een droge, vetvrije en stofvrije ondergrond. Het is aan te bevelen om de eerste week een aantal keer te checken of de plakstrips nog even goed vastzitten, en tot die tijd geen kwetsbare voorwerpen onder het karton te zetten, voor het geval het karton loskomt van de muur.

Ophangen

Je kunt karton ook ophangen als je er één of meerdere haakjes aan bevestigt. De makkelijkste optie is om daarvoor gebruik te maken van zogenaamde 'plakhangers' of 'zelfklevende hangers'. Dit zijn plakkers die je aan de achterkant van het karton plakt. Ze hebben een haakje aan de bovenkant, waarmee je je karton vervolgens op kunt hangen. Je kunt deze haakjes halen bij bijvoorbeeld de Praxis, Gamma of Hornbach. Het karton is van zichzelf een licht materiaal, en heeft een gladde achterkant: dat is dus perfect voor een goede werking van de plakkers.

Mocht je voor een meer robuuste uitstraling willen gaan, dan kun je ook gaan voor metalen schilderijhangers, die je met een klein spijkertje of schroefje aan het karton bevestigt. Dit is echter niet altijd ideaal: de spijkertjes of schroefjes hechten soms niet erg goed in het holle karton. En soms steken de spijkertjes of schroefjes ietwat uit aan de achterkant, waardoor ze kunnen schuren op de muur. Mocht je voor de metalen varianten gaan, dan is onze tip om ze op de al bestaande plakstrips van het karton te plakken: die hechten zelf al erg goed. Daarna kun je nog een extra spijkertje of schroefje aanbrengen. Je kunt de metalen hangers vinden bij bijvoorbeeld de Praxis, Gamma of HEMA.

Neerzetten

Karton is zo stevig dat het zeker niet doorbuigt. Dat betekent dat je het bijvoorbeeld in je raam kunt zetten, op de piano, je bureau of op een boekenplank / wandplank. Wandplanken vind je onder andere bij de IKEA.

Bestel een afdruk op karton!

Wit gecoat aluminium

Voor het aluminium ('dibond') materiaal gelden eigenlijk dezelfde mogelijkheden als bij karton. Het aluminium is ongeveer net zo licht, heeft ook een gladde achterkant, en ook standaard twee plakstrips op de achterzijde. Wel is het materiaal een stuk dunner dan karton (zo'n 2-3mm), waardoor je het eventueel kunt ophangen in een lijst. Maar eigenlijk is het dibond materiaal het mooist als je het gewoon zonder lijst ophangt of neerzet. En ook voor bescherming tegen verkleuring of water heb je geen glas nodig: het dibond materiaal is van zichzelf al UV- en waterbestendig!

Een lijst

Mocht je een lijst willen gebruiken, kijk dan goed of het aluminium in de lijst te bevestigen is. Meestal gebeurt dat door middel van kleine klemmetjes of inkepingen. Deze moeten groot genoeg om de dikte van de dibond (zo'n 2-3mm) te kunnen klemmen. Lijsten kun je bijvoorbeeld vinden bij IKEA of de HEMA.
Ten overvloede: let op dat je het juiste formaat koopt!

Bestel een afdruk op aluminium!

Luxe fotopapier

Fotopapier is een prachtig en hoogwaardig material, maar het is van zichzelf niet zo stevig als karton of aluminium. Het papier kan dus niet los staan zonder door te buigen. Dat geldt zeker voor de grotere formaten zoals wij die aanbieden. Een foto komt daarom het beste tot zijn recht in een lijst.

Een lijst

Lijsten kun je onder andere vinden bij IKEA of de HEMA. De foto's worden door middel van kleine klemmetjes of inkepingen vastgezet in de lijst. Lijsten bestaan in allerlei soorten en maten. Als je wilt dat je foto's het minste verkleuren, dan is het verstandig om een lijst met glas te kopen. Het glas houdt namelijk UV straling tegen, en daarmee voorkom je verkleuring van de afgedrukte foto's.
Ten overvloede: let op dat je het juiste formaat koopt!

Bestel een afdruk op fotopapier!